2015. jan 04.

20 forduló után a világ...

írta: DJana
20 forduló után a világ...

Január elejét írjuk és a nagy újévi fordulóval megkezdték a csapatok a visszavágókat a bajnokságban. Az eddig kialakult erőviszonyok azt mutatják, hogy kétesélyes az idei bajnokság. Teljesítmény alapján azonban még nem nyílt szét ennyire a mezőny, így kár lenne temetni akár a Sotont, akár a Unitedet...

A Chelsea előnye hirtelen elolvadt a Newcastle, Soton és Tottenham hármasnak köszönhetően (6-2-2). Az újévi fordulóban a Spurs teljesen mattolta a Terry-Cahill védőtengelyt, Kane átlövései gond nélkül elfértek Courtois mellett és annyi gombócot nyomtak le a kékek torkán, hogy azt a sztachanovista Hazard se tudta visszatermelni. Hiába az asszisztbajnok Fabregas, aki megint osztott egyet, hiába a gólkirályjelölt Costa, aki megint rúgott egyet, ha 5 gólt kap egy csapat, ott a Premier League-ben nagyon nehéz felelni. (Egy Ligakupa meccs jutott eszembe, ahol az Arsenal ezt megtette...)

A City pedig az október végi és november eleji égések óta (Ligakupából kiestek a Newcastle ellen, a bajnokságban a West Ham verte meg őket, illetve a CSZK Moszkva is szállított egy maflást keletről a BL-ben) elképesztő sorozattal veretlen minden téren. Talán a manchesteri házirangadó szakította át a gátat náluk, de mégis hihetetlen az egész: a Bayernt is verték és a Sotonra idegenben hármat számoltak, az elmúlt 10 meccsen 8-2-0-át produkáltak. A többi meccs közül talán nem is volt olyan nagyobb kaliberű, ami kihívást jelentett volna Pellegrini együttesének, így el is várható ez a szép eredménysor. A Chelsea-vel szemben talán inkább Manchesterben van a pszichológiai előny.

A gondterhelt Costa: hiába a 14 gól, ha a csapatnak elfogy az előnye...

A United a semmiből megérkezett a harmadik helyre. Van Gaal értelemszerűen úgy nyilatkozott, hogy a győzelemre törekednek, de azért lássuk be: ha továbbra is ilyen remek formában hoznák a mérkőzéseiket, akkor se hiszem, hogy beérnék a két kék csapatot (bár a 8-9 pontos hátrányról pont a City tudna mesélni, hogy ledolgozható...). Az elmúlt tíz mérkőzésen 7-3-0-át produkáló vörösök belemenekülnek a bajnokságba, hiszen eddig a hétvégéig semmi más versengésben nem voltak érdekeltek, erről az MK Dons gondoskodott. Rooneyéknak két esélyük van kupát szerezni idén és azért ebből még mindig az FA kupa az esélyesebb... Legyünk őszinték: már az, hogy épkézláb eredményeket el tud érni ez a csapat, bőven elegendő ahhoz, hogy jövőre ismét a BL-ben szerepelhessenek, ám ehhez még most a télen kellene pár erősítés. De ezt majd egy későbbi bejegyzésben úgyis kivesézem.

Ó, drága Southampton, hová tűnt szép szemed világa? A fergeteges kezdés után megtört a lendület, az utóbbi 10 meccsen csak egy 4-2-4-re futotta. Mentségükre szólok: ezek között a meccsek között volt oda-vissza Arsenal, de United, City és Chelsea is otthon. Mostanában feléledni látszanak, ezt bizonyítja az elmúlt két forduló négy pontja is a Chelsea és Arsenal ellen. A következő körben sincs megállás, a United érkezik látogatóba hozzájuk és ez meg is adhatja az irányát a csapatnak: amennyiben sikerül megtartani a három pontot, úgy megelőzik a Unitedet, a vörösök pedig leszakadhatnak az élen állókról több mint tíz pontnyira. Koeman csapata esélyes idén a dobogóra, és ebben nagy szerepe van a Soton védelmének, ami idén a legkevesebb gólt kapta eddig a bajnokságban. A Sky Sports Top Teamjébe Fonte és Schneiderlin is bekerült, nem véletlenül.

Nagyon szoros a Szentek mögött is a mezőny. A Spurs és az Ágyúsok is tapadnak a dobogóért küzdő falkához. A Tottenham (6-2-2) legutóbbi fordulóban elkövetett 5-3-as "gyilkossága" után több kérdés vetődött fel a Chelsea védelmének sebezhetetlensége kapcsán. Chadli szenzációs játéka nem lepett meg, hiszen a VB-t megjárt belga válogatottban is feltűnt, ugyanúgy nem lepődtem meg a masszív Bentaleben, aki szintén részt vett a VB-n algír színekben. Egy kérdés vetődött fel bennem: ki ez a Harry Kane? Erről is fog születni egy szösszenet, ám addig is egy kis videó a nyurga ifjúról (a Chelsea elleni góljai nincsenek benne a videóban, azt megtekinthetitek:

Wengerék felé sem sikerült minden a legfényesebben. Az Arsenal 5-1-4-es szériája javulófélben van, a csapat megszilárdítani látszik a helyét a végjáték előtt a top4 körül a BL-ért. Azt se felejtsük el, hogy a Bajnokok Ligája 8 közé jutásért az ágyúsok a Monacóval játszanak, aminél könnyebb ellenfelet nem is igen akarhattak maguknak az első kalapból. A következő négy meccs itt is sok mindenről dönthet (köztük Stoke, City, Spurs), ha még versenyben akarnak maradni a Mertesacker-alakulat, akkor muszáj lesz pontokat szerezniük...

A következő forduló:

Premier League, 21. játéknap (2015. január 10-11.)

Sunderland - Liverpool
    január 10. 13:45
    Burnley - QPR január 10. 16:00
    Chelsea - Newcastle január 10. 16:00
    Everton - Manchester City január 10. 16:00
    Leichester - Aston Villa január 10. 16:00
    Swansea - West Ham január 10. 16:00
    West Brom - Hull City január 10. 16:00
    Crystal Palace - Tottenham január 10. 18:30
    Arsenal - Stoke City január 11. 14:30
    Manchester United - Southampton január 11. 17:00
    Szólj hozzá

    chelsea united tabella 20 tottenham arsenal manchester city spurs gunners southampton soton