2015. jan 04.

Van Gaal kirakósa folytatódik...

írta: DJana
Van Gaal kirakósa folytatódik...

Louis van Gaal, a Manchester United trénere, nyáron csatlakozott a klubhoz. Első sajtótájékoztatóján még nem is ígérgetett semmit, hiszen "sosem tudhatod". Nagyon tiszteletteljesen kiemelte, hogy a United a világ egyik legnagyobb klubja, amit évről évre bizonyítania kell. "Tavaly hetedik volt a csapat, tehát a sport nyelvén nem volt a legjobb a világon..." Négy-öt hét türelmet kért, hogy átnézhesse a jelenlegi keretet, nyilván nem mondta meg előre ki lesz a kapitány, ki lesz egyáltalán a csapatban. De már ekkor leszögezte: mindig a győzelem a cél, nem holmi harmadik-negyedik helyezés...

Van Gaal egy motiválatlan csapatot vett át, augusztusban hullottak a fejek...

A gondolkodás megkezdődött. Senki sem tudta, hogy ki van biztonságban, ki nem. Egy bizonyos volt: muszáj, hogy a magja lecserélődjön a csapatnak, különben nem valószínű semmilyen változás sem. Távozók pedig végül lettek bőven. Kagawa visszatért a Dortmundba, Büttnert eladták Dzsudzsák mögé labdázni a Dinamóba, Evra a Juventushoz igazolt. Továbbá ingyen távozott Macheda, Vidic, Rio Ferdinand, kölcsönbe adták Nanit, Zahát, Cleverlyt és Chicharitót. A legnagyobb eladás mégis az Arsenalba 20 millió euróért távozó Danny Welbeck volt, akinek idén az Ágyúsok igen nagy hasznát veszik... A távozókból mindössze 42 millió eurót tudtak összeszedni a klubkasszába. Mondjuk úgy, hogy az eddigi védősor java része landolt a kukában.

Többször is megerősítették, hogy a holland tréner gyakorlatilag szabad kezet kapott az átigazolások terén. Így hát bőven el is engedte magát. Telt-múlt az idő és jöttek az átigazolások: 75 millió euróért Di Maria, 37,5 millió euróért a fiatal angol csodagyerek, Luke Shaw a Sotontól, de érkezett még Herrera, Rojo, Blind és kölcsönbe a transzfer zárónapján Falcao is. Az U21-es csapatból Wilson és McNair érkezett. Lényeg a lényeg: közel 200 millió eurót költött a United játékosokra a nyári átigazolások alkalmával. Nem aggódom, hogy esténként miből van teája a hollandnak.

A United teljes átigazolási listája elérhető itt.

Állítólag Strootman (jobbra) a második nagy esélyes a Bale-blama után.

Taktikai szempontból is hasonló filozófiát várhattunk, mint a holland csapattól a VB-n. A nyári előszezon amerikai turnéján a 352-es felállást gyakoroltatta a vörösökkel van Gaal. Elmondta, hogy szerinte minden lehetőséget ki kell arra használni, hogy ezt a rendszert begyakorolják, hiszen a "másik rendszert már gyerekkoruk óta játsszák, szóval az könnyű", gondolt itt a 442-re vagy a 433-ra. A nagy taktikai furmány megmutatkozhat a következő fordulóban a Soton ellen újfent: az előző találkozón nem sikerül semlegesíteni Pellét, ennek ellenére két szerencsés góllal mégis el tudták hozni a Vörösök a három pontot a Szentektől. Amíg van Gaal rendezi a keretét arra a meccsre a mai után, ti nyugodtan készítsétek be a popcorn előre, mert jó kis csata várható! :)

A csapat  jelenleg harmadik a bajnokságban, ám mégsem reális a kép, amit látunk, hiszen majdnem egy teljes kezdőt lehetne kiállítani a sérültekből is: Rojo, Di Maria, Young, Blind, Valencia, Fellaini és Lindgard is sérült a holland csapatából, így nemigen variálhatók a lehetőségei. A fiatalok, McNair, Blackett, Shaw és Wilson így több lehetőséghez jutnak, tapasztalatot szereznek és meg is állják a helyüket. Elvégre ebben a szezonban a United még csak betanul gaali új rendszerre. "Two horses and a little horse that still needs milk and to learn how to jump, and next season we can race", hogy Mourinhot idézzem és a tavalyi kijelentése most tökéletesen igaz a Unitedre.

A kérdés az, hogy télen mi lesz a nagy átigazolásokból, hogyan folytatódik a kirakós. A nagy pletykák azonnal megindultak, amikor kiderült, hogy most is egy jó vastag tárcát nyomtak a holland zsebébe. A Bale-sztori már annyira felkapottá vált, hogy magának az érintettnek kellett helyre raknia a dolgokat, hogy nem véletlenül fizettek érte a Blancók 100 milliót. Hogy merre mozdul a United, azt csak a mester tudhatja. Ha eldönthetném, hogy mire adok ki 100 millió eurót, én leginkább egy sérülésmentes félévet kérnék van Gaal helyében...

Szólj hozzá

united átigazolás van gaal manchester bale gaal strootman